You are here
ЛЮБОПИТНО Новини 

Какво бельо носят спортистите?

Професионалните атлети повече от всички останали имат нужда от специфично бельо, в което да се чувстват комфортно и свободно, и което да не пречи по никакъв начин на състезателното им представяне, защото често пъти подобен малък детайл може да има огромно влияние върху резултата. 

Независимо дали става дума за женско или мъжко бельо, предназначено специално за спортисти от различни сфери, то трябва да притежава някои основни характеристики. Професионалните атлети разполагат с лекари и консултанти, които да им дадат насоки, но за обикновените хора, желаещи да спортуват, изходът е основно един – информирано пазаруване от благонадеждни сайтове като https://bulbel.bg/ например. А сега ще ви ориентираме и за какви спецификации да следите, ако искате да направите приличен избор и да инвестирате разумно финансовите си средства. 

Какви са трите основни характеристики, които доброто бельо за спортисти трябва да притежава?

Укрепване и повдигане

Истинското бельо е удобно, като укрепва, без да пристяга. Ако е прекалено свободно, би пречило и би се очертавало неприятно под спортните екипи. Ако е прекалено впито, би рестриктирало движението на атлета. Затова и спортното облекло от ново поколение притежава и някакъв вид опора или уплътнение, което да гарантира идеалния баланс от функционалности. 

Изолация

Добрата изолация гарантира, че нищо нежелано от външната среда няма да навлезе и да причини дискомфорт на спортиста, докато се състезава. Функционалността обикновено се постига чрез подходящ дизайн и адекватен избор на материя, което ни навежда на следващата точка. 

Подходяща материя

Никой измежду нас, особено спортистите, нямат желание да стават жертви на спарване или неестествен дискомфорт в областта на бельото. Традиционно предпочитаният памук не е подходящ за тази цел, като за по-иновативен негов аналог се счита бамбукът. Дава същото приятно усещане на допир, но е далеч по-дишащ и практичен. 

Мъжкото спортно бельо – предизвикателства в подбора му 

Докато при дамите трудностите идват основно при избор на подходящ спортен сутиен, то при мъжете ситуацията е далеч по-деликатна. Класическият въпрос, а именно боксерки или слипове, се изостря още повече, що се отнася до спортно бельо. 

Слиповете се оказват по-удачни за спортисти със слабо телосложение, които извършват дейности като бягане. Улеснени са и движения, свързани с клякане и изправяне. Шевът, минаващ в близост до областта на таза и задните части, осигурява висока степен на опора и стабилност. В допълнение, липсата на продължение към краката прави дизайнът на слиповете по-пригоден към навременно охлаждане. 

По ирония на съдбата, допълнителният материал по краката пък е характеристиката, която прави боксерките предпочитани при други типове спортове. Той гарантира, че няма да има излишен контакт между кожата и спортното облекло, което е над нея. Позволява на материала да поема потта, като същевременно помага за избягване на нежелани и неприятни обриви и одрасквания.

В резюме, ако сте обикновени хора, на които по някаква причина им се налага да си избират спортно бельо, насочете се към оптималното съчетание на качество, цена, изисквания на конкретната дейност и личните ви предпочитания. За нежната половина на човечеството стилът и цветовете също са важни, така че приканваме дамите да им обърнат внимание, за да се чувстват максимално доволни от крайното си решение. 

Related posts

Leave a Comment