You are here
Бадминтон ЛЮБОПИТНО На Фокус 

Представиха нов официален спорт – бадминтон на открито

Световната федерация по бадминтон в партньорство с HSBC представи AirBadminton, или бадминтон на открито. Събитието се проведе на 13-ти май в двора на гимназия Тиан Хъ – най-голямото и най-известно спортно съоръжение в Гуанжоу, Китай.

Оказва се, че проектът е бил разработван цели пет години, а най-голямата трудност пред участниците е била създаването и изработването на подходящо за игра навън перо – от една страна издръжливо и устойчиво на вятър, а от друга страна – с максимално близки свойства до традиционното.

Президентът на Световната федерация по бадминтон (BWF) и олимпийски медалист от Атланта 1996 Пол-Ерик Хойер споделя, че бадминтона на открито има за цел както да помогне на спорта да достигне до по-голяма аудитория, така и да отвори нови хоризонти за професионална игра. „Искаме да сложим бадминтон ракета в ръцете на максимален брой хора“, твърди Хойер.

AirBadminton може да се играе на твърда настилка, трева и пясък. Използват се традиционни ракети, а перото е специално и докато се стигне до изработването на правилния модел, са тествани над 30 прототипа. Въпреки огромния интерес от страна на бадминтон обществото, перото още не е пуснато за продажба.

В бадминтон на открито има три дисциплини – единици, двойки и тройки. Интересното при тройките е, че един и същи играч няма право на съприкосновение с перото два поредни пъти. Това предполага постоянна ротация на тримата съотборници.

В правилата също има промени. Играе се в три от пет гейма до 9 точки, като при резултат 8:8 се играе до две точки разлика, а при резултат 11:11 се играе решаваща точка.

В очертанията и правилата за сервис също има съществени разлики. Дължината на целия корт е 16 метра, а широчината 5 метра за единично и 6 метра за двойки и тройки. Височината на мрежата е 1,5м. Зоната след мрежата е 2 метра и се счита за „мъртва“ зона не само при сервис, а и по време на разиграване. Сервира се от специален сервис маркер, намиращ се на 5 метра от мрежата и на 3 метра от основната линия. Сервисът може да бъде насочван навсякъде в рамките на игрището и извън зоната около мрежата.

Related posts

Leave a Comment