You are here
Е-спорт 

Asphalt или как мобилните игри станаха е-спорт

Електронните спортове обикновено се асоциират с хардкор игрите – било то за PC или конзоли. Разгръщането на популярността на мобилните заглавия също ги прави привлекателна категория за професионалния гейминг. Едно от тях е Asphalt 9: Legends – последната версия на легендарната рейсинг поредица на френския разработчик Gameloft. Играта е известна със своята красива графика, бърз и аркаден геймплей.

Година след излизането на Asphalt 9: Legends – през 2019 г. започва и първия голям турнир с награден фонд от 20 хил. долара. Той е последван от нов през 2020 г., а вече от настоящата година Gameloft обяви, че разширява възможностите за рекламодателите в рамките на играта и предаванията от нея. По този начин Asphlat 9: Legends се превръща в ключово мобилно заглавие в електронните спортове.

Усилията на Gameloft

Gameloft се опитва да развие и да пренесе професионалния гейминг на следващо ниво. Новия сезон на Asphalt 9: Legends в Electronic Sports League (ESL) ще се играе на специално модифицирана версия. В нея рекламодатели могат да позиционират своите брандове и продукти в рамките на самото заглавие. Техническото обезпечение е реализирано от самия разработчик. Банери, билбордове в играта ще могат да се запълват от спонсорите на турнира.

Възможностите за позициониране не се изчерпват само с базова реклама. Gameloft, например, обяви партньорство с легендарния производител на супер коли Lamborghini. Двете компании работят заедно за регионалните състезания на ESL в Италия през 2021 г., като създават специално предизвикателство, свързано с последния модел на автомобилната компания – Essenza SCV12.

Това са първите директни стъпки на Lamborghini в електронните спортове и е показателно, че се включват с Asphalt 9: Legends. От италианския концерн подчертават, че играта може да не е най-реалистичната на пазара, но високата ѝ популярност сред по-младата аудитория и достъпността ѝ са важен аспект за тях.

Френският гигант в България

Малко известен факт е, че Gameloft е един от първите, сравнително големи, гейм разработчици, които откриват свое студио в България. Работата по софийското звено започва през 2004 г., а през 2005 г. са сформирани първите екипи. В момента или повече от 15 години по-късно, „Gameloft България“ разполага с около 200 специалисти в широк спектър от професии и области. Те варират от художници, дизайнери, аниматори, програмисти, маркетинг и др. Това позволява на „Gameloft България“ да създава почти самостоятелно мобилни игри, както и да отговаря след това за тяхната поддръжка. Нещо, с което не може да се похвали всяко звено на големите разработчици.

„Gameloft България“ не участва в разработването на поредицата Asphalt, но плод на труда на софийския екип е стратегията March of Empires, която продължава да е сред известните заглавия на френския гигант.

Related posts

Leave a Comment