You are here
бадминтон ракета Бадминтон Екипировка На Фокус 

Как да изберем ракета за бадминтон?

За да играете бадминтон, ви е необходима специфична екипировка – ракета с удобни грип и корда, перца, специални обувки и чорапи, спортна чанта и други. По-съобразителните начинаещи играчи и любители-ентусиасти често ползват ракета под наем от залата, в която тренират, тъй като не са сигурни точно от каква бадминтон ракета имат нужда. Инвестицията в този аксесоар пък не е малка и изисква предварително проучване. В тази статия ще обърнем внимание на всичко, което трябва да имате предвид при избора и покупката на ракета за „не-федербал“.

Няма магическа бадминтон ракета (засега)!

Тук е редно да отбележим, че скъпата екипировка не може да замени уменията на корта. Ако си мислите, че сдобивайки се с бадминтон ракета за 500 лв. моментално ще започнете да играете като професионалист, грешите. Качествената и подходяща екипировка може само да създаде правилните условия за даден играч да разгърне потенциала си. Не съществува бадминтон ракета, която да достига късите пера сама, или да ви вдига във въздуха, правейки перфектна забивка. При всички положения, ако разполагате с 500 лв. за инвестиране в своето бадминтон приключение, съветът ни е да отделите част от тях за опитен треньор и допълнителни часове в залата.

Няма нужда да бързате с покупката!

На корта ракетата е вашето оръжие и за да ви служи вярно, е необходимо да го подберете внимателно, спрямо това дали играете единично или двойки, нивото си (начинаещ, любител, напреднал, редовен състезател, професионалист) и доминантния стил на игра (атакуващ, защитен, подвеждащ).

Честа грешка, която новите играчи допускат е да си поръчат ракета като на някой от професионалните играчи. Тя обикновено е по-тежка с цел повече сила при забивките и по-добра поносимост на силно натегната корда. Това я прави доста неудобна за неопитен играч и вместо да помага при ударите, те стават по-трудни за изпълнение, тромави и лесни за връщане. Възможни са и контузии, тъй като при по-тежка ракета рамото понася по-голямо натоварване.

Характеристики на бадминтон ракетите

Съвременните бадминтон ракети се произвеждат от разновидности на графит и карбонови нишки. Някои производители добавят към сплавта вещества като титан или пък нанокарбон, но в изключително малки количества и по-скоро с цел маркетинг отколкото функционално подобрение. Всяка ракета притежава четири основни характеристики: форма, еластичност, тегло и баланс. Нито една от тях не е по-важна от другите три. Затова е важно да откриете правилната им съвкупност спрямо вашия индивидуален стил на игра.

бадминтон ракета
Изометрична форма

Овална или изометрична?

Формата на главата на ракетата бива два вида – овална и изометрична (някои я наричат квадратна). Овалните бадминтон ракети са традиционните, които всички сме виждали. От 1993-та година насам обаче японската компания Yonex наложи нов стандарт в изработката на ракетни глави – изометричен. Отне години на иновацията напълно да навлезе в спорта, но в наши дни напълно доминира пазара. Изометричната форма на ракетите осигурява повече пространство за удар благодарение на сплеснатата си форма в горната част. Препоръчваме ви да изберете изометрична ракета, освен ако не сте бадминтон ветерани обзети от носталгия по „онова време“ или мегапро играч, убеден, че овалните ракети концентрират повече сила в по-малкото си пространство.

Права или еластична?

В зависимост от плътността на материалите, от които е направена рамката, всяка бадминтон ракета има различно ниво на еластичност. Ракетите с по-твърди и нееластични рамки придават повече прецизност на ударите за сметка на скорост и острота, докато еластичните придават допълнително ускорение на перото. Това е така заради камшичния ефект, който се получава след замахване когато ракетата се стреми да се върне към нормалната си форма. Високоеластичните ракети са предпочитан избор от играчите на двойки, тъй като там играта е много по-рязка и динамична. Имайте предвид, че правите ракети са по-щадящи към ставите и мускулатурата ви, отколкото еластичните.

ракета еластичност
По време на бадминтон среща ракетата се огъва многократно, но това може да се забележи само с високотехнологични камери.

Колко трябва да тежи ракетата?

В наши дни разнообразието на бадминтон ракети е огромно. Най-често теглото варира между 75 и 110 грама. Правилното тегло зависи изцяло от личните предпочитания и изисква опит и тестове. Често в магазините за бадминтон стоки ракетите са без корда и замахвайки е много трудно да прецените реалното им тегло. Затова винаги бъдете информирани предварително и пробвайте вече наплетени ракети със същото тегло.

С цел по-ясно разграничаване на различните модели, производителите често се съобразяват с т. нар. „U“-модел, където U = 95-100г, 2U = 90-94г, 3U = 85-89г, 4U = 80-84г. Съществуват и модели извън традиционната скала, които до голяма степен са експериментални, но се харесват на някои играчи. Такава е ракетата Apacs Feather Weight 200, равняваща се на 7U със своите 69г.

Леките ракети са по-маневрени и изискват по-малко усилия при замахване, но са по-нестабилни и забивките с тях изискват повече естествена сила. Тежките ракети пък, въпреки по-трудоемкото си „управление“, са отлични в добавянето на сила и скорост към ударите.

Тежка глава, тежка основа или баланс?

Последно, но не по значение, е свойството баланс. Ракетите с тежка глава (Head-heavy) придават повече сила на ударите, но обикновено са по-тежки. Това не помага особено при отиграванията от тип defensive clear. Head-heavy ракетите са подходящи за хора, практикуващи атакуващ стил на игра, постоянно притискайки опонента си със забивки и остри, бързи отигравания. Това са играчи с изключително добри физически показатели и афинитет към забивки от всяка позиция на корта.

Забивка с отскок

Ракетите с по-тежка основа (Head-light) са предпочитани от дефанзивните играчи. Тежката основа придава стабилност, особено при връщане на забивки или удари от единия до другия край на корта. Тези ракети придават повече височина на отиграванията, същевременно предоставяйки повече време за връщане от неудобна към неутрална позиция. Дефанзивните играчи разчитат на прости, физически щадящи и ефективни удари, грешки от страна на по-темпераментните си съперници и дълги разигравания.

Третият вид са балансираните ракети (Even-balanced). Те имат еднаква тежест на главата и дръжката и се използват от най-много играчи. Балансираните ракети са предпочитан избор на начинаещите, играчите на двойки, подвеждащите играчи. Последните разчитат на трикшотове, крос-корт изненади и хитра игра на мрежата, но не се колебаят да завършат със забивка при всеки удобен момент. Стилът им е изключително разнообразен и атрактивен за наблюдаване.

Имайте предвид, че всеки бадминтонист, осъзнавайки го или не, има два стила на игра – доминиращ и допълващ. Постоянно атакуващите играчи например, биха имали сериозни проблеми и предпоставки за контузии, ако използват ракети с тежка основа.

Няколко думи за кордата

Изборът на правилна корда е тема за цяла отделна статия, поради разнообразието от естествени и синтетични кордажи, както и различните разновидности на наплитане и натягане. Трябва да се вземе предвид индивидуалния стил на игра, финансовата възможност (професионалните и много натегнатите кордажи се късат по-бързо), допустимата от ракетата тежест на натягане (за да се избегне изкривяване) и т.н. и т.н. За да бъдем максимално полезни обаче ще споменем, че препоръчителното натягане на кордата при начинаещи играчи е 8-9кг, за напреднали – 9-11кг, а за професионалисти – над 11кг.

Покупката на бадминтон ракета е сериозна инвестиция в самите вас като играчи! Информирайте се максимално, размахайте я в магазина, а ако няма наплетена корда – намерете начин да вземете същия модел назаем за няколко разигравания. Съобразявайте се със стила си на игра и личното усещане! И знайте, че колкото и да сте компетентен в проучванията си, в крайна сметка точната ракета сама ще ви избере!

Related posts

Leave a Comment