You are here
Е-спорт ЛЮБОПИТНО На Фокус 

Баркрафт събитията набират все по-голяма популярност

Ако се занимавате активно с електронен спорт или се интересувате от гейминг, няма как да не сте чували за явлението „баркрафт“ – новата вълна в заведенията по цял свят.

Баркрафт представлява проследяване на спортни събития в сферата на състезателния гейминг в атмосферата на любимо заведение. Подобно на феновете на традиционните спортове като футбол, тенис и лека атлетика, геймърите също обичат да се събират заедно на едно място, подкрепяйки любимите си отбори в битката им за титла на голямо международно събитие.

 

За първи път терминът „баркрафт“ се появява през май 2011-та година, когато заведението Chao Bistro в Сиатъл решава да осигури условия на StarCraft феновете да проследят заедно откриването и първия игрален ден на NASL – North American Star League. Сега, близо 8 години по-късно, баркрафт събития се организират за най-различни е-спорт състезания – HearthStone, Counter-Strike, DotA 2, League of Legends и много други. Благодарение на новите технологии и достъпността на стрийминг платформи като Twitch.tv, YouTube и др., баркрафт събитията добиха широка популярност по цял свят, включително и в България.

Все по-често заведения от цялата страна събират геймъри на едно място, организирайки проследяването на най-големите световни надпревари в сферата на електронните спортове. В София пък вече се създават специализирани е-спорт барове, в които освен че можете да се съберете с приятели и да гледате някой голям турнир, може и да участвате в допълнителни игри, организирани от домакините.

barcraft

The International DotA 2 Championship, HearthStone Global Games, Intel Extreme Masters, World Cyber Games, e-football Cup са само част от най-интересните първенства с наградни фондове от милиони долари за различните гейм дисциплини. Често сред участниците има и българи, което допринася за емоциите на събралите се зрители.

Най-новият е-спорт бар в София се нарича Cooldown Bar и функционира едва от няколко месеца. Заведението се намира на ул. Зайчар 120 (ъгъла на ул. Зайчар и ул. Пиротска) – на 100 метра от метростанция „Константин Величков“, а мотото му може да накара всеки геймър да се усмихне – „Burgers. Beer. Esports.“ Барът е зареден с много бира и стабилни порции храна, а освен големият телевизор, предназначен за гледане на е-спорт събития, за атмосферата допринасят джага и аркада. Така всеки посетител може не само да се потопи в съвременните е-спорт емоции, а и да усети носталгията по класически игри като Cadillacs and Dinosaurs, Street Fighter, Metal Slug, PAC-MAN и много други.

Related posts

Leave a Comment