You are here
национална верига бадминтон 2018 Бадминтон На Фокус 

Най-добрите бадминтонисти в България за 2018 г. – Резултати от Националната Верига

Марин Маринов от Бадминтон клуб Академик София е новият национален шампион по бадминтон. Марин спечели Националната Верига на България в Първо ниво („Елит“) с актив от 8400 точки.

Най-добре представящият се българин в Световната ранглиста за 2018-та година – Даниел Николов (156-то място), остана пети с 2000 точки. Единственото участие на Даниел в Националната Верига бе титлата му от Първи кръг в София. Не е нетипично за най-добрите ни играчи на международно ниво да пропускат национални турнири. Всяко състезание е натоварващо, крие риск от контузии и отнема време. Затова в календара на повечето ни професионалните атлети фигурират предимно изяви на европейско и световно равнище.

Противно на очакванията, хегемонията на Стара Загора и Хасково бе нарушена. Шест от 12-те медали в дисциплината Мъже Единично бяха спечелени от спортисти, състезаващи се за столични клубове.

национална верига бадминтон

Национална Верига по бадминтон – Крайно класиране, Първо ниво („Елит“), Мъже Единично
1. Марин Маринов – БК Академик София – 8400 т.
2. Цветомир Стоянов – БК Хасково – 5840 т.
3. Мартин Цветков – БК НСА София – 4010 т.

Второ ниво бе спечелено от юношата Теодор Петров от Стара Загора. Златото за „заралията“ дойде след целогодишна борба с неговия съгражданин Неделин Маринов, който през 2018 се състезаваше за БК Гълъбово. Теодор записа точки от всичките седем кръга, докато Неделин пропусна надпреварата в Хасково и това веднага се отрази на актива му.

Национална Верига по бадминтон – Крайно класиране, Второ ниво, Мъже Единично
1. Теодор Петров – СКБ Стара Загора – 4850 т.
2. Неделин Маринов – БК Гълъбово – 3600 т.
3. Живко Димитров – Виктори БК София – 2000 т.

В трето ниво триумфира редовният медалист на сингъл и двойки до 15г. – Мирослав Димитров. Въпреки възрастта му, витрината на младия талант вече е пълна с международни отличия, сред които трето място в Загреб, злато на международен турнир в Козлодуй, сребро на международния турнир „Братя Касабян“ в Хасково.

Национална Верига по бадминтон – Крайно класиране, Трето ниво, Мъже Единично
1. Мирослав Димитров – БК Гълъбово – 1935 т.
2. Владимир Николов – СК Ракетлон Варна – 1490 т.
3. Иван Димитров – БК ТУ София – 905 т.

Четвърто ниво бе спечелено от Александър Малинов и дебютанта на национално равнище Емил Димитров – представители на бадминтон клуб Виктори София. В столичната ранглиста и двамата се състезават в Трето ниво. По време на националните турнири Александър записа цели 5 подиума, сред които златен медал на Шести кръг в Кърджали. Турнирът в града около река Арда бе най-успешният и за Емил Димитров, който тогава записа бронз.

Национална Верига по бадминтон – Крайно класиране, Четвърто ниво, Мъже Единично
1. Александър Малинов – Виктори БК София – 780 т.
2. Емил Димитров – Виктори БК София – 475 т.
3. Ангел Георгиев – БК Гълъбово – 455 т.

национална верига бадминтон софия

Националната Верига по бадминтон представлява серия от отделни турнири в четири нива. Всеки кръг от Веригата се провежда в различен град-домакин, а призовите места и участията носят точки. Националната Верига по бадминтон през 2018 г. се състоя от 7 кръга, провели се съответно в София, Гълъбово, Габрово, Русе, Хасково, Кърджали и Стара Загора. В надпревара за призовите места през 2018г. се впуснаха близо 900 състезатели от цялата страна.

Подробно класиране във всички дисциплини на Националната Верига може да намерите тук: Национална Верига по бадминтон – Ранглиста 2018г.

Първият турнир от новото издание на Националната Верига ще се проведе между 8 и 10 март 2019г. в Гълъбово. Тогава ще се състои и церемонията по награждаването на победителите от 2018 г.

Related posts

Leave a Comment