You are here
Е-спорт На Фокус 

България изпраща национален отбор по електронни спортове на Световното първенство в Бали

България ще изпрати представители на 14-тото Световно първенство по електронни спортове, организирано от Международната федерация IESF. Тази година събитието ще се проведе в Бали, Индонезия от 1 до 12 декември и ще приеме играчи от 123 държави, които ще се борят за награден фонд от 500 000 щатски долара.

bg esports team WEC 2022 Bali
От ляво надясно: Александър Николов (БНФЕС), Симеон Станков (DotA 2 капитан), Стоян Костов (DotA 2), Ивайло Петков (DotA 2), Камен Костадинов (CS:GO капитан)

На официална пресконференция на Българска национална федерация по електронни спортове, провела се тази събота в спортен бар „Академията“-Дианабад, гр. София, бяха представени националния отбор и националните екипи, както и спонсорите и партньорите на отбора – първите компании, доверили се на идеята на БНФЕС да организира и подпомага развитието на професионалните електронни спортове у нас, създавайки екосистема по примера на традиционните спортове.

В рамките на събитието бе награден и шампиона на наскоро проведения турнир по eFootball Sesame Super League 2022 – Тони Тонев, който получи чисто нова конзола PlayStation 5 осигурена от партньорите на федерацията Sesame.bg, а всички присъстващи национали получиха геймърски слушалки с бранда LEGION by Lenovo.

toni tonev ssl 2022 champion
Тони Тонев – шампион на Sesame Super League 2022

Тази година България изпраща играчи в три дисциплини: Counter-Strike: Global Offensive, DotA 2 и eFootball. Съставите изглеждат така:

CS:GO
Камен „bubble“ Костадинов (кап.)
Симеон „dream3r“ Ганев
Благой „Oxygen“ Димитров
Дейвид „h4rn“ Бенчев
Християн „REDS7AR“ Пиронков

DotA 2
Симеон „failetz“ Станков (кап.)
Божидар „bzm“ Богданов
Стоян „lil pleb“ Костов
Ивайло „Mastermind“ Петков
Иван „La Joya“ Генов

eFootball
Георги „MD Games Fikosa“ Фиков

Жребият за груповата фаза във всички дисциплини не е лек, но играчите споделиха, че са оптимистично настроени относно представянето си.

В края на събитието се проведе любителски турнир за журналисти в дисциплината Mortal Kombat 11, по време на който представители на медиите се докоснаха до атмосферата и тръпката от участието в състезание по електронен спорт. Победител стана Симеон Иванов от БНТ след оспорван финал завършил 2:1 победи срещу Светлин Желев от Kaldata.com. На трето място завърши Юлиян Арнаудов от Techtrends.bg.

winners_bnesf_media_event
От ляво надясно: Светлин Желев (Kaldata.com), Симеон Иванов (БНТ), Юлиян Арнаудов (Techtrends.bg)

За Българската национална федерация по електронни спортове

Българската национална федерация по електроннни спортове (БНФЕС) е организация, която има за цел да организира и подпомага развитието на професионалните електронни спортове в България. Членовете на федерацията включват водещи български гейм клубове и отбори, мениджъри, предприемачи, гейминг ентусиасти, е-спорт треньори и играчи, някои от които с над 10 години опит в организирането на турнири и други е-спорт събития в България. Мисията на БНФЕС е да професионализира електронните спортове у нас, да подкрепя българските клубове и играчи чрез осигуряване на материална и административна помощ, защита на правата на играчите, популяризиране на локални е-спорт активности, както и да окаже положително социално въздействие чрез обръщане внимание и намиране на решения за проблеми като кибернасилието, злоупотребата с алкохол и наркотични вещества, сигурността в Интернет.

БНФЕС е член на водещата международна организация IESF.

В Спортния си календар през 2022-ра година БНФЕС организира над 30 събития, сред които квалификации за Световното първенство в Бали, онлайн турнири, турнири на живо, събития свързани с мобилен гейминг, участия във фестивали и инициативи.

За Международната федерация по електронни спортове (IESF)

Международната федерация по електронни спортове е глобална организация, базирана в Южна Корея, чиято основна мисия е да признае киберспортовете като легитимен спорт. Членки на IESF са 123 държави от цял свят, като броят им расте всяка година. България е сред най-новите членки, приета през 2022-ра година.

От 2009-та година насам Международната федерация по електронни спортове ежегодно организира World e-Sports Championship – Световно първенство по различни е-спорт дисциплини, което дава поле за изява на стотици играчи и събира пред екраните милиони фенове.

Световното първенство противопоставя един срещу друг най-добрите кибератлети в целия свят, за да определи кои нации ще вдигнат купата в различните дисциплини. World e-Sports Championship в момента е единственото глобално събитие в сферата на електронните спортове, в което участват национални отбори.

 

 

Related posts

Leave a Comment