You are here
Е-спорт На Фокус 

България изпраща двама национали на е-Европейското първенство по футбол

Преди броени дни станаха ясни националите на България за виртуалното Европейско първенство по футбол. Това са Георги Фиков и Радослав Христов от София. Двамата се класираха след успешното си представяне на финалния плейоф – кулминация на четири квалификационни турнира, организирани от ESL Europe в партньорство с Konami, UEFA и Български футболен съюз.

Електронното Европейско първенство се провежда за първа година. Официалната дисциплина е футболният симулатор на КОНАМИ – eFootball Pro Evolution Soccer 2020, а официалната игрална платформа – PlayStation 4.

В надпреварата за определяне на най-достойните български представители се включиха над 200 участници от цялата страна. Сред кандидатите за челните две места се откроиха известни имена в българския електронен спорт като:
Етиен Янев (Etien) – най-успешният български PES играч за всички времена, участник на ESWC 2007 в Париж;
Иван Ванчев (Voxan_Ziklop) – действащ шампион от Националната PES лига;
Емил Димитров (Beast) – известен деец за развитието на българския е-спорт и организатор на турнири;
Иван Чуров (DrNightWatch) – най-успешният български FIFA играч с второ място от виртуалната Шампионска лига на ЕА Sports.

Победителите

В последните две години Георги Фиков е редовен участник и няколкократен призьор в българските PES турнири. Част е от гейм проекта Esports v Bilqrda, стриймва и често организира събития по Pro Evolution Soccer, HearthStone и др. в клуб „Билярда“ в ж.к. Младост, София.
Години: 31
Град: София
Любими отбори: Левски, Барселона
Любими отбор в PES 2020: Барселона, ПСЖ, Манчестър Сити

 

Радослав Христов печели почти всички онлайн и офлайн турнир у нас в последните три години . Шампион е от сезон 2018 на Националната лига. Печели и трите турнира по PES 2020, организирани досега – предварителния турнир в клуб „Билярда“, официалния откриващ турнир в „Академията“ и PES турнира в рамките на Sofia Game Night.
Години: 25
Град: София
Любим отбор: Барселона
Любим отбор в PES 2020: Манчестър Сити

Жребият за квалификациите на Еврото ще се състои през януари 2020-а и ще разпредели националните отбори в десет групи. Срещите от групите ще се изиграят в периода март-май 2020. За финалния турнир в Лондон на стадион „Уембли“ ще се класират 16 държави.

Повече информация за е-Европейското първенство може да намерите тук: https://www.eeuro2020.com/.

Related posts

Leave a Comment