You are here
debati klasirane Още Събития 

Вижте победителите от първото по рода си състезание по дебати на технологична тема

Първото по рода си състезание по дебати на технологична тема събра 32-ма от най-добрите млади дебатьори в България

Победители в първото по рода си състезание по дебати на тема „нови технологии“ станаха Валентина Великова от Първа английска езикова гимназия в София и Тодор Рогошев от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, студент по право. Те получиха награди от спонсорите на събитието – едногодишен безплатен хостинг от SuperHosting.bg, стипендия в размер на 20% от магистърската програма на ВУЗФ, книги от издателствата Сиела и Еднорог, и медали от организаторите PixelMedia.bg.

Изкуственият интелект – ново начало или край на човечеството

„Трябва ли да бъде забранено разработването на силен изкуствен интелект?“ бе финалната тема от състезанието, в чиято организация се включиха още като организатори Асоциация Дебати, и като спонсори – ERP.BG и Fadata.

Дебатите са образователна игра, в която двете страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решение на даден проблем и ги защитават. Във финалния дебат на състезанието победи тезата на правителството, че силният изкуствен интелект може да се превърне в една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Победителите подкрепиха твърдението си с аргументите, че ако искаме човешкото в хората да остане, не трябва да разработваме мощен изкуствен интелект, тъй като въпреки потенциалните огромни ползи за човечеството, той може да развие своя собствена воля, която да е в конфликт с нашето съществуване.

Темата За или Против изкуствения интелект е обект на дискусии на най-високо ниво сред международната технологична и академична общност. Младите участници в Дебати за бъдещето показаха, че имат позиция по този въпрос, затова в бъдеще подобни събития ще стават все по-актуални и интересни за обществото.

Related posts

Leave a Comment