You are here
martin doychev bulldozers Американски футбол На Фокус Флаг футбол 

Мартин Дойчев за Rebels Winter Cup 2017 – интервю с куотърбека на Булдозерите

Българският отбор по американски футбол Sofia Bulldozers вчера се завърна от Румъния. Булдозерите взеха участие на турнира по флаг футбол Rebels Winter Cup 2017, организиран за пета поредна година в Букурещ. Българите се представиха блестящо в груповата фаза и с три победи оглавиха класирането. За съжаление устремът на нашите бе спрян на следващия ден от румънците Green Titans, които се наложиха на четвъртфинала с резултат 21:07.

Доволни ли са Булдозерите от представянето си на Rebels Winter Cup? Какво не им достигна да се преборят за медал? Кои са новите предизвикателства пред отбора? Отговори на тези и още въпроси търсим заедно с куотърбека на Sofia Bulldozers – Мартин Дойчев.

sofia bulldozers
Sofia Bulldozers, 2017

Здравей и добре дошъл отново на родна земя. С какви емоции се прибираш в София?

М.Д.: Здравейте! Благодаря за посрещането. Прибирам се със смесени емоции – започнахме много добре, но липсата на опит ни изигра лоша шега във фазата на елиминациите. Настроението в отбора обаче остава приповдигнато, тъй като това беше първата ни международна изява и се представихме на добро ниво. Не ни достигна малко, за да играем полуфинал, а защо не и финал.

Стартирахте ударно в груповата фаза с три разгромни победи над румънски отбори. Как успяхте така да надиграете представителите на домакините?

М.Д.: Най-важна беше нагласата на отбора. Пристигнахме на терена буквално минути преди началото на първия мач и всичко беше изключително динамично. Бяхме подготвени, знаехме какво се иска от нас и го изпълнихме перфектно. Разбира се, нивото на противниците ни в груповата фаза не беше толкова високо и това също помогна. В крайна сметка, записахме 3 победи без проблеми и си гарантирахме участие и в неделя.

doychev bulldozers
Мартин Дойчев – демонстрация по американски футбол в рамките на фестивала Game Evolution, Арена Армеец – София.

Какво не ви достигна на следващия ден?

М.Д.: Най-вече опит. Американският футбол, а в случая – флаг-футболът, е игра, в която детайлите са от изключително значение. Трябва всички на терена да са на една вълна, всеки да изпълни ролята си, защото дори едно парче от пъзела да липсва, всичко може да рухне. Започнахме в защита и може би ни изненада скоростта на противниците. Бързо се върнахме в мача и стигнахме до равенство, но когато ни поведоха за втори път като че ли загубихме присъствие на духа и не можахме да следваме нашия план за мача. В крайна сметка, важно е да изтеглим позитивното от мача – научихме какво не ни достига и ще се постараем да сме по-добри още на следващата тренировка.

Какви са впечатленията ти от организацията на турнира?

М.Д.: Организацията беше на добро ниво за подобен тип турнир. В крайна сметка, всичко се прави от аматьори за аматьори и няма как да негодуваме за всяка дреболия, която не е била перфектна. Организаторите бяха осигурили удобен терен, добри съдии и се стараеха всичко да бъде на ниво. Като единствен основен негатив бих отбелязал неразборията, която се създаде с жребия за втората фаза – в един момент бяха съобщени едни двойки за четвъртфиналите, но в последствие решиха да ги разместят, не знам защо.

Тренировка на Булдозерите, 2017

Освен флаг футбол с Булдозерите практикувате и футбол с пълна екипировка. Кой от двата спорта е по-привлекателен за теб?

М.Д.: Със сигурност играта с пълна екипировка е много по-комплексна и по-изискваща. Много хора идват на терена, за да опитат спорта и си представят, че просто ще сложат каски и падове и всичко ще се нареди само. Американският футбол изисква подготовка – както физическа, така и тактическа, за която много хора, искащи да играят на аматьорско ниво, нямат желание и време. Флаг футболът е версията, в която е по-лесно да се отпуснеш и да се забавляваш на терена. Не бих могъл да ги сравнявам, що се касае до привлекателност.

Разбрахме, че през 2018-та предстои провеждането на първия в България шампионат по американски футбол с пълна екипировка. Какви са амбициите на Sofia Bulldozers относно националното първенство?

М.Д.: Новината за първенството беше изключителна добра за нашия отбор, тъй като през изминалата година нямаше редовни мачове и състезания, в които да участваме. Програмата обещава да бъде много интересна и тъй като това ще бъде първото издание на този шампионат, победите в него ще имат още по-голямо значение. Надявам се, че заедно с останалите отбори ще успеем да създадем едно интригуващо първенство, а ако заслужим – ще се радвам накрая да се поздравим с успеха.

Набирате ли нови играчи и какво е необходимо на един човек, за да се запише да тренира при вас?

М.Д.: Разбира се, винаги търсим още попълнения. В един отбор по американски футбол конкуренцията по позиции е ключова и колкото повече хора тренират, толкова по-забавно е на терена. Всички желаещи са добре дошли на нашите тренировки през новата година; за да започнеш е нужно само желание и спортно облекло, всичко останало може да се научи. Очакваме ви!


Тренировките на Sofia Bulldozers се провеждат на Спортен комплекс „Академика“, гр. София, бул. Цариградско шосе 125, в понеделник и сряда от 19:30. Ексклузивно за читателите на DrugiteSportove.com, Булдозерите подаряват две безплатни тренировки. Вижте повече информация тук: http://bit.ly/2vcex3G.

Related posts

One thought on “Мартин Дойчев за Rebels Winter Cup 2017 – интервю с куотърбека на Булдозерите

  1. Maria Flatmate

    Yo Martin! I don’t understand a word but you ROCK!
    Besos grandes desde España 🙂

Leave a Comment