You are here
etien yanev ЛЮБОПИТНО На Фокус 

Как се популяризира спорт? – разговор с Етиен Янев

Много спортове у нас страдат от липсата на комуникация

От самото си създаване, мисията на DrugiteSportove.com винаги е била да помага за развитието на алтернативните и все още непопулярни спортове в България. Вълнуваме се не само от новините и събитията в тази сфера, а и активно търсим начини за популяризиране на родните играчи и отбори по американски футбол, ръгби, бадминтон, електронен спорт и много други.

За да открием начини за преодоляване на предизвикателствата, пред които се изправят все още развиващите се спортове, потърсихме Етиен Янев – водещ български експерт по ПР и дигитален маркетинг.

Какво кара хората да харесват даден спорт?

Според Етиен любовта към спортовете е резултат на различни фактори: дългогодишна история и традиции, народопсихология, здраве, възможност за съревнование и себедоказване и много други. Като експерт в сферата си, той веднага обръща специално внимание на фактора комуникация, или как отделните спортни институции помагат на съобщенията от света на спорта да достигат до феновете.

raiders

„Важното в случая е не просто предаването на дадена информация, а ангажирането на феновете. Те трябва да бъдат въвличани в случващото се, да им бъде даден шанс да се вълнуват всеки път когато се сетят за любимия си отбор или състезател, а още по-хубавото – когато посетят спортно събитие на живо.“ – коментира Етиен. Според него вече все повече навлизаме в ерата на големите и малките, богатите и бедните, а това създава пропаст между отделните спортове. Съвсем логично, когато е налице повече финансов ресурс, се осъществяват повече и по-качествени организационни и комуникационни процеси. Силният ПР и добре планираните стратегии за развитие са ключът за поддържане интереса към даден спорт. Другите спортове, чиито представители не разполагат с финансова подкрепа, се намират в тежко състояние и се налага да разчитат на собствените си усилия. А те обикновено са недостатъчни.

Защо някои спортове не са толкова популярни?

Етиен смята, че един от най-значимите фактори е географското положение и сочи за пример американския футбол и ръгбито, които са много по-популярни съответно в САЩ и Англия, отколкото у нас. „В тези страни вече има установени традиции, а спортните институции влагат милиарди, за да комуникират с феновете си.“ – отбелязва експертът и не пропуска да ни даде и малко надежда – „Съвременният свят е много динамичен и не знаем какво ще се случи утре – нови тенденции, мода, инвестиции и т.н. Днес, специално за България, можем да кажем, че някои спортове страдат от липсата на комуникация, това е сигурно. Затова бях щастлив да науча, че медия като drugitesportove.com вече съществува. Това е като подадена ръка в подходящ момент.“

Много спортове у нас страдат от липсата на комуникация

Етиен припомня, че живеем в свързан свят – свят на социалните медии и постоянен поток информация. – „Ако ти не си там, конкурентите ти вече са.“

Хубавото на социалните медии и тяхната достъпност е, че предоставят бърза обратна връзка с фенове, партньори и приятели. За съжаление много спортисти и спортни клубове у нас пренебрегват комуникацията си в Интернет.

„Истината е, че контактът с фенове не свършва „с последния съдийски сигнал”. Тези фенове се прибират у дома, срещат се с приятели, и често продължават да говорят за спорт. И ако ти не си там, за да разпалиш допълнително тази страст, да покажеш любовта си и да им дадеш възможност да бъдат част от успехите си, е много вероятно да ги загубиш. “ – Етиен.

Популяризиране на спорт – конкретни съвети от Етиен Янев

Тъй като покрихме много аспекти на проблемите и предизвикателствата пред тепърва развиващите се спортове у нас, помолихме Етиен да ни даде няколко конкретни съвета как да помогнем за развитието на сферите си. Той се съгласи да сподели с нас цели 5 броя:

1. Бъдете дигитално грамотни!

Това е много важно. Не подценявайте силата на новите технологии и начини за свързаност в реално време. За да сте конкурентоспособни, трябва да познавате добре всички канали на комуникация с феновете и бъдещите си партньори. Освен средата, трябва да сте на „ти“ с необходимите устройства, приложения и тенденции в дигиталното общуване.

2. Създавайте профили в социалните мрежи на отборите, играчите, организациите и събитията!

Създавайте връзка с феновете, защото без тях няма спорт. Това не е клише. Чрез поддържането на активни и обновени профили в социалните медии могат да се достигнат повече фенове, в които да се разпали любовта към даден нов спорт, отбор или играч. Същите тези фенове са хората, които ще посещават спортните прояви на стадиона или в залата. Нужно е обаче да се подходи отговорно към онлайн присъствието. Спортистите много често стават идоли за подрастващите – инфлуенсъри, както още обичаме да ги наричаме. Всяко тяхно появяване на мероприятие или изказване онлайн има потенциала да променя съдби.

3. Създавайте качествено уеб съдържание!

Обърнете специално внимание на имиджа си в интернет. За да правите добро впечатление онлайн, ви е нужен поддържан и редовно обновяван уеб сайт. Качвайте много снимков материал и видео съдържание. Публикувайте интервюта и споделяйте вътрешна информация, за да се чувстват читателите „в кухнята“ на отбора или спорта ви.

murpfys misfits

4. Участвайте в максимално много събития и демонстрации

Това е стар, но изпитан метод за популяризиране. Освен на количеството, обърнете внимание и на качеството. Постарайте се да осигурите интересно и уникално преживяване на посетителите, за да грабнете вниманието им.

5. Заредете се с търпение и упоритост!

Като спортисти, вече сте наясно, че целите се постигат с упоритост и постоянство. Търпението също е важен компонент. Нужна е поне година труд, за да се появят първите видими резултати. Ползвайте календар или органайзер – ще ви помогне да подредите ангажиментите си и ще ви напомня и за най-малките ежедневни задачи, нужни за популяризирането на спорта или отбора ви.

Related posts

Leave a Comment