You are here
Е-спорт 

Как реалните спортове станаха дигитални

Турнирите и състезанията по видеоигри години наред търсят своето място в света на спорта. Някои държави ги признават като форма на надпревара, като изненадващо една от първите е Китай през 2003 г. Други страни, като Франция например правят тази крачка едва през 2016 г.

Изобщо електронните спортове започнаха да намират своето признание като легитимни спортни надпревари едва през последните години. Може би най-голямото такова идва от Международния олимпийски комитет, който през 2017 г. обяви, че електронните спортове могат да се смятат за пълноценни такива.

За кратко – единствени в света

Пандемията от коронавирус постави света не само в положение на социална изолация в рамките на няколко месеца, но и сътвори доста интересен парадокс. Ако е-спортовете не се смятаха за официална надпревара допреди няколко години, то през 2020 г. в един момент се оказаха единствените активни такива, които можеха да се провеждат без проблем.
Големите е-спорт събития бяха отменени, но някои се пренесоха в изцяло онлайн формат. Гъвкавостта на видеоигрите позволява надпреварите да се провеждат изцяло дистанционно. За разлика от физическите спортове, където играчите трябва да са заедно, за да се случи събитието.

Извънредни времена и мерки

След като правителствата по света затвориха всички масови събития, традиционният спорт просто замръзна. Това накара някои клубове да станат по-креативни в контакта си с феновете. Доста от футболните такива се ориентираха към създаването на онлайн турнири или пресъздаването на редовни мачове на популярната видеоигра FIFA 20.
Цялата испанска La Liga създаде турнир на гейм заглавието, с което да ангажира вниманието на феновете по време на пандемията. Българският „Левски София“ също организира турнир за феновете, като победителите формират техния първия отбор по електронни спортове. Предвид нестабилното финансово състояние на родния гранд, към наградата нямаше активно спонсорство, а само морална подкрепа и официално признание.
Английският Leeds United стриймваше на живо в интернет дигиталното пресъздаване на редовната им, но отложена заради пандемията среща с Luton Town.

Футболът не беше единствен, който се ориентира към гейминга и е-спортовете по време на извънредните положения в света. Примерът беше последван и от Formula 1, като истинските пилоти премериха сили в деня на отмененото гранд при в дигиталното пространство чрез едноименната игра. NASCAR състезанията също преминаха в подобен виртуален формат.
Пресъздаването на различните спортни шампионати се оказа любим похват на доста първенства. Баскетболната лига на САЩ – NBA също направи турнир по играта NBA 2K, който беше отреден само за баскетболистите и съответно излъчван на живо.

Да продължиш да създаваш игри

Електронните спортове не останаха единствените, които продължиха дейността си и по време на извънредните мерки. Гейм разработчиците бързо се адаптираха към новата реалност, като в рамките на няколко седмици изнесоха работата си дистанционно.

Пример затова е и българското звено на водещия дистрибутор и създател на мобилни игри – Gameloft. Софийското студио разполага с над 200 души, които покриват широк спектър от компетенции – от гейм дизайнери, през художници, програмисти, графични програмисти, до маркетингови специалисти и експерти по гейм икономика.

Няколко дни след обявяването на извънредното положение в страната, „Геймлофт България“ вече работеше дистанционно по своя нов, но все още необявен проект. Подобна беше ситуацията и с останалите гейм разработчици в страната и в чужбина. Причината за бързата адаптация е, че подобно на IT компаниите, голяма част от дейността може да се извършва дистанционно. Неудобствата идват най-вече от нагласата за комуникацията между екипите, подчертават от „Геймлофт България“.

Related posts

Leave a Comment