You are here
Американски футбол На Фокус Флаг футбол 

Годината на Пловдивските Вълци

Вижте как премина 2017-та година за българския отбор по американски футбол Plovdiv Wolves

Американският футбол у нас става все по-популярен с всяка изминала година, но през 2017-та интересът към спорта надмина очакванията на всички. Нестихващият ентусиазъм на българските отбори доведе до осъществяването на десетки мачове с пълна екипировка, турнири по флаг футбол и дори международни участия.

plovdiv wolves

В настоящата статия ще се фокусираме върху един от най-младите отбори по американски футбол у нас – Пловдивските Вълци. Те съществуват като отбор от близо четири години и за този значително кратък период от време, постигат завидни резултати. 2017-та е най-успешната година за отбора, който взима активно участие в повечето проведени турнири и мачове с пълна екипировка в страната, както и успява самостоятелно да организира състезание в Пловдив.

Plovdiv Wolves vs. Blagoevgrad Griffins

Активността на Вълците по родните терени провокира интереса на различни медии, сред които европейския портал Europlayers.com. Те отправят поканa за интервю към играчите Никола Ковачев (Quarterback) и Мартин Главчев (Running back).

Първият полусезон (март-юни) на 2017-та се оказва успешен и извън терена. Отборът се сдобива с уебсайт – http://plovdivwolves.blogspot.bg/, а на турнира „Griffin Bowl 2017“ в Благоевград са показани новите им екипи с напълно обновен дизайн (по идея на Стоян Богоев, Linebacker). Постепенно Вълците започват да се радват на огромна подкрепа в родния си град. Налице са и първите продажби на фен-фланелки.

plovdiv wolves
Новите екипи на Вълците / Снимка: Борис Мутафчиев

През април Пловдивските Вълци участват в турнира по флаг-футбол Купа „Седемте хълма“, където се класират на трето място. По-късно предизвикателствата стават още по-сериозни, след като играчите на Wolves са поканени да участват в смесени юбилейни срещи, отбелязващи 10-годишнината от зараждането на американския футбол в България. Без колебание пловдивчани обличат пълна екипировка и застават рамо до рамо с по-опитните във full contact спорта Sofia Bears и Sofia Bulldozers.

Сезон 2018 стартира в Благоевград на 31 март. Домакини на събитието ще са Blagoevgrad Griffins, които ще се изправят срещу Sofia Bulldozers, а Plovdiv Wolves ще играят срещу новосформирания тим на Sofia Riders, състоящ се предимно от бивши играчи на Sofia Bears.

plovdiv wolves
Кадър от отворен мач по американски футбол с участието на играчи от всички български отбори

„Цялата година бе изключително ползотворна за нас. Участвахме в редица състезания, спечелихме медали, публиката на мачовете ни нарасна двойно, към отбора се присъединиха нови играчи. Надявам се скоро да имаме още нови попълнения, тъй като през 2018-та ни очакват поне 7 турнира“, споделя Петър Цикалов – ПР на Пловдивските Вълци.

Related posts

Leave a Comment