You are here
кислород NFL Американски футбол ЛЮБОПИТНО На Фокус 

Терапия с кислород вече и в България

Български медицински център лекува с кислородна терапия

Пациентите в България вече могат да се възползват от иновативно лечение с кислород, по подобие на спортистите в NFL. Хипербарната кислородна терапия помага при множество заболявания и има цялостно положително въздействие върху организма. То допринася за ускоряване регенерацията на кръвоносните съдове, отделянето на токсични и метаболитни отпадъчни продукти и може значително да ускори времето за възстановяване на организма. Авангардното лечение се предлага от Старозагорския HBO Medical Support Center.

Как се провежда терапията в България?

кислород хбо терапия

Хипербарната кислородна терапия, позната още като хипербарна оксигенация (ХБО), се извършва с помощта на барокамера и представлява дишане на 100% чист кислород под налягане. Тя е доказано ефективен терапевтичен метод, познат в Западна Европа и САЩ от десетилетия. Неинвазивна е и не е болезнена. Напротив – според повечето пациенти е релаксираща и приятна. Сесиите се провеждат в модерна, удобна и сигурна осемместна барокамера от най-висок клас.

NFL и лечението с кислород

Положителното въздействие на кислорода върху представянето на професионални атлети не е тайна за никого. Играчите в NFL често поставят кислородни маски докато почиват между разиграванията. Практиката да се вдишва кислород е особено необходима когато мачът се играе на стадион с голяма надморска височина.

кислород NFL

Конкретен пример е срещата между Oakland Raiders и Houston Texans през ноември 2016, проведена на стадион Ацтека в Мексико. Въпреки професионалната организация и разнообразието от атракции в региона, играчи и фенове бяха единодушни, че стадионът е „най-лошото място, на което някога може да играеш футбол“. Жега, висока влажност и тънък въздух поради надморската височина от близо 2200 м. За сравнение, най-високо разположеният стадион в САЩ – Sports Authority Field в Mile High, се намира на 1580 м над морското равнище. Сами можете да си представите ефекта върху спортистите на терена.

Кислородните маски в почивките между разиграванията и интензивното третиране в кислородни барокамери след мача, са ключов фактор не само за бързото възстановяване на играчите, а и за тяхното оцеляване.

Защо терапията с кислород е толкова полезна?

Въздухът, който всички ние дишаме ежедневно, е смес от газове – азот, кислород, въглероден диоксид, инертни газове и водни пари. Жизненоважният за всички нас кислород заема едва 21% от този коктейл. Един възрастен човек обикновено консумира 2 700 г кислород на ден, от които едва 900 отиват за нуждите на кръвоносната система.

При хипербарната кислородна терапия се използва 100% чист кислород, при което се приема 10 пъти повече от нормалното количество от този жизненоважен газ. За един час терапия се вдишват 1 100 грама, еритроцитите се изпълват с него, а излишъкът се разтваря в кръвната плазма. От това следва цялостно положително въздействие върху организма и се подпомага значително оздравителния процес.

Related posts

Leave a Comment