You are here
murphys misfits На Фокус Ръгби 

Интервю с ръгбистите Янчо и Раз от Мърфис Мисфитс

Новият сезон за софийските ръгби клубове започна и това предизвика сериозно раздвижване в организирането на мачове и демонстрации. Изглежда, че столичният клуб Мърфис Мисфитс за поредна година ще бъде една от най-активните организации, посветили се на каузата за популяризиране на спорта в страната.

По повод предстоящата приятелска среща по ръгби с участието на няколко клуба и демонстрациите за любители в рамките на фестивала Октоберфест 2017, потърсихме двама от играчите на Мърфис Мисфитс за кратко интервю. Въпросите зададе Емил Димитров.

Мърфис мисфитс

Е.Д.: Бихте ли се представили с няколко думи?

Раз: Казвам се Раз Ошин Расуул (Raz Oisin Rasool), на 20 години и съм наполовина ирландец, наполовина от Южна Африка. Вече втора година уча медицина тук в София. Позицията ми в отбора е Фул бек.

Янчо: Аз съм Янчо Русев Чанев, на 24. Тренирам в Мърфис Мисфитс вече 2 години. Играя първи или втори център, но като юноша дълго време съм бил и втора линия.

Е.Д.: Играли ли сте ръгби преди да се присъедините към Мисфитс?

Раз: В Ирландия и Южна Африка – да. На състезателно ниво в Leinster U19 и отбора на Clongowes Wood College.

Янчо: Да. Първият ми отбор е Локомотив.

Е.Д.: Как се запалихте по ръгби?

Раз: Отраснах в семейство и общество, вече запалено по ръгби. В Ирландия този спорт е начин на живот, стадионите се пълнят със зрители и интересът е огромен. Ръгби е сред най-популярните спортове в страната, заедно с футбола и галските игри (GAA). В Южна Африка посещаемостта също е много висока. За сегашния си отбор научих докато седях с бира в ръка в бар JJ Murphy’s в София. Видях обява на стената, позвънях на посочения телефон и се записах.

Янчо: Случи се така, че ръгби избра мен. Като малък живеех в малък град, където можех да избирам само между футбол и борба. Прецених, че футболът не е за мен, защото не бях особено талантлив с топка в краката и избрах борба. Тренировките ни започваха със загрявка, по време на която със съотборниците играехме ръгби. В един момент усетих, че съм се запалил по-силно по загрявката, отколкото по самата борба. След време с родителите ми се преместихме в София, запознах се с едно момче от ръгби клуб „Локомотив“ и се записах да тренирам. Харесват ми контактните спортове – ръгби, американски футбол, хокей, лакрос.

янчо мърфис мисфитс

Е.Д.: Какво трябва да се направи според вас, за да се популяризира спорта ръгби в България?

Раз: За да бъде един спорт популярен, той трябва да има състезателен елемент, да е интересен, социален и забавен. Ръгби е всичко това, но има нужда от повече отразяване в медиите, за да може повече хора да научат за него. Много би помогнало също, ако се организират междуградски състезания на училищно ниво.

Янчо: Смятам, че трябва да се правят повече отворени събития, които активно да се рекламират. Трябва да се обърне внимание и на популяризирането на спорта сред децата. Според мен с „алтернативните спортове“ децата трябва да се запознават още в училище. За съжаление в момента по време на часовете по физическо възпитание се играят само класическите спортове. Понякога учениците дори бягат от тези часове, защото не им е достатъчно интересно и ходят по кафета. Това може и трябва да се промени. Важно е също да се покаже на хората, че контактните спортове не са страшни. Много майки спират децата си да играят този тип спортове, защото си мислят, че са опасни.

murphys misfits

Е.Д.: Раз, какво те мотивира да играеш ръгби в Мърфис Мисфитс?

Раз: Играя за този отбор, защото това е моето семейство. Атмосферата е приятелска – нито прекалено сериозна, нито пък е прекалено лесно. Пълно е със забавни моменти и ръгби. Мисфитс са прекрасни хора, които те поддържат мотивиран и ангажиран с привличането на повече нови хора, които да споделят преживяванията. Ръгби е Източникът! (Rugby is the Source)

Е.Д.: Срещал съм тази фраза много пъти. Какво означава „Rugby is the Source“?

Раз: Хаха, за мен значи, че каквото и да се случи – не ти е ден или пък си нямаш идея какво да правиш, винаги можеш да се опреш на едно страхотно общество, което те кара да бъдеш щастлив от това, че правите каквото обичате и винаги те подкрепят.

Е.Д.: Янчо, какво би казал за финал на младите хора, които още се колебаят дали да се гмурнат в света на ръгби?

Янчо: На младите момчета бих казал да не му мислят много, а да се записват да тренират който и да е алтернативен спорт, щом са открили красотата и емоцията. В тези спортове се изграждат много добри приятелства и силни характери.

Мърфис Мисфитс е клуб, винаги отворен за нови хора и те са повече от добре дошли да направят своите първи стъпки в спорта. Единственото изискване е да пишат на contact@murphysmisfits.com, за да получат информация относно точните дни и часове на тренировките.

Related posts

Leave a Comment